: Odborné články

Text...

Text...

Adresa

ART-MEDICA s.r.o. , Matičná 15, 926 01 Sereď

Zavolajte nám

(+421) 910-983-917

Ordinačné hodiny

Pon-Štv 7:00-14:00; Pia: 7:00-12:30

Infekčná mononukleóza

 Infekčná mononukleóza je vírusové ochorenie, vyvolané  najčastejšie /80-95%/ vírusom Epsteina a Barrovej /EBV/, menej často  cytomegalovírusom. Počas života je takmer každý človek vystavený  infekcii EBV a cytomegalovírusom. Mononukleóza sa vyskytuje na celom svete, hlavne u detí a mladistvých. Vekom  výskyt klesá. Častejšie sa  vyskytuje na jar a na jeseň. Prameňom nákazy je chorý človek alebo nosič vírusu. Vstupnou bránou je  nosohltan. Prenos sa uskutočňuje  kvapôčkovou  infekciou, priamym kontaktom, slinami /bozkávaním/. Inkubačná doba  /čas od infekcie po vznik prvých príznakov/ je 4-30 dní. Vyskytuje sa sporadicky alebo v  malých epidémiách v rodinách, či kolektívoch.

    Klinický obraz je variabilný - od bezpríznakovej až po smrteľnú formu. Klinickým prejavom u detí a mladistvých  je najčastejšia anginózna forma. Pacienti majú horúčku 39-40 st.C, ktorá trvá niekoľko dní, výrazné bolesti hrdla, sťažené prehĺtanie, bolesti hlavy. Sú unavení, majú nechutenstvo. Krčné mandle sú zväčšené, červené, s hrubými sivobelavými povlakmi. Sú zväčšené lymfatické uzliny na krku, niekedy i nad kľúčnou kosťou a v podpazuší. Lymfatické uzliny nikdy nehnisajú. Na mäkkom podnebí bývajú petechie /červené  bodky/, niekedy opuch mihalníc. Asi v 50% je zväčšená pečeň a slezina. Zriedka sa vyskytuje na koži drobnoškvrnitý výsyp, pripomínajúci výsyp pri osýpkach alebo šarlachu. Subakútny priebeh, skôr u dospelých, môže prebiehať i niekoľko mesiacov – subfebrility /mierne zvýšená TT/, malátnosť, zväčšené lymfatické uzliny, zväčšená pečeň, slezina. Chronický priebeh vzniká najčastejšie z nerozpoznaného a neliečeného akútneho štádia choroby.

    Komplikácie sú zriedkavé, ale vážne. Najzávažnejšou je  nepriechodnosť dýchacích ciest spôsobená zdurením krčných mandlí, tvorbou pablán a zväčšením lymfatických uzlín v okolí hltana a priedušnice. Menej časté je postihnutie pľúc. K hematologickým komplikáciám patrí pokles červených krviniek. Zriedkavá, ale veľmi nebezpečná komplikácia je natrhnutie sleziny, ktoré vyžaduje okamžitú chirurgickú liečbu. K neurologickým komplikáciám patria zápal mozgových blán, zápal mozgového tkaniva, postihnutie nervov. Postihnutie pečene je pravidelným príznakom infekčnej mononukleózy, hodnoty pečeňových testov sú 2-3x vyššie ako norma. Asi v 5% býva forma so žltačkou. Srdcovocievne komplikácie sa vyskytujú častejšie u mladistvých ako u detí. Postihnuté môžu byť aj iné orgány.

    Diagnóza sa určuje na základe  klinického obrazu, vyšetrenie krvného odrazu s diferenciálom, pečeňové testy, vyšetrenia protilátok v krvi /Paul- Bunell/, ultrasonografické vyšetrenie brucha. Treba vylúčiť iné ochorenia –zoonozy, malígne ochorenia, vírusový zápal pečene...

    Liečba - je symptomatická. Pokoj na lôžku /hospitalizácia na infekčnom odd./, podávajú sa lieky na znižovanie teploty, pri ťažších stavoch kortikoidy, interferón, antivirotika. Pri bakteriálnych komplikáciách sa podávajú antibiotiká. Ampicilín je kontraindikovaný, lebo u 80-100% pacientov hrozí vznik exantému /kožný výsyp/!!! Pri pozitivite pečeňových testov sa odporúča diéta, viamíny B a C. Treba obmedziť telesný pohyb. Niekedy po prekonaní infekčnej mononukleózy dochádza k opakovanému zápalu krčných mandlí, ktorý sa rieši väčšinou ich  chirurgickým odstránením.

    Zvláštnu pozornosť je treba venovať rekonvalescencii. U detí je zákaz telocviku 4 týždne, aktívne športovať sa neodporúča až 3 mesiace po prekonaní choroby. Nutné sú opakované kontroly krvi, ako sú krvný obraz, pečeňové testy, vyšetrenie celkového telesného stavu, kardiovaskulárneho aparátu, brušnej dutiny.

    Prognóza – u včas rozpoznaných, riadne liečených pacientov s dodržaním doby rekonvalescencie sú priebeh ochorenia a prognóza dobré. Väčšina prípadov sa upraví spontánne. Akútna fáza trvá približne 2-3 týždne, unavenosť však pretrváva i niekoľko mesiacov. U neliečených pacientov je často prechod do chronických ťažkostí. Smrteľné prípady sú vzácne - príčinou je buď pretrhnutie sleziny alebo bakteriálna, či vírusová superinfekcia v oblasti horných ciest dýchacích. Pacient s infekčnou mononukleózou by mal byť hospitalizovaný na infekčnom odd. Ochorenie zanecháva celoživotnú imunitu.


MUDr. Tanušková Alena, ORL


Monomukleoza.pdf (66,8 kB)